Menu Close

La XAPSLL reflexiona sobre la perspectiva de gènere en el sensellarisme

01/12/2016. Dies desprès de la presentació de la campanya “Podries ser tu”, la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) torna a reflexionar sobre el #sensellarisme durant la seva IV Jornada “La perspectiva de gènere en l’atenció a persones sense llar” la qual reuneix a professionals i a testimonis reals de dones en situació de sensellarisme per abordar quines són les seves necessitats.

“El sensellarisme té moltes cares i és un problema social que també afecta a les dones”, ha afirmat Virgínia Pitarch –de Suara i membre de treball de la XAPSLL sobre dones al carrer-durant el seu discurs de benvinguda i abans de donar pas a la conferència inaugural a càrrec de Virgínia Matulic, professora de Treball Social a la Universitat de Barcelona. Matulic ha començat la seva intervenció remarcant que les persones que estan sense llar es troben en una situació extrema i que l’impacte que genera en les dones és molt més gran que en els homes. “Les dones al carrer són menys però es troben en una major situació de risc i s’afronten a majors discriminacions”, ha afirmat Matulic comentant també durant la seva participació a la jornada que la dona en general té més capacitat de demanar ajuda i que la demana més ràpidament: “les dones manifesten els problemes de forma diferent als homes, d’aquí la importància d’introduir la perspectiva de gènere al parlar de sensellarisme”.

Jornada XAPSLL Sensellarisme

La jornada de la XAPSLL ha continuat amb una taula rodona moderada per Jesús Ruiz, director d’Assis Centre d’Acollida i portaveu de la XAPSLL, i a la qual han participat dones en situació de sensellarisme que han volgut compartir el seu testimoni real. “Són dones que miren cap endavant i que volen compartir avui la seva experiència”, d’aquesta manera Ruiz ha donat pas a les intervencions de les quatre: Ana, Cristina, Marité i Liubov.

Et tornen la dignitat com a persona perquè et tracten al mateix nivell. No et deixen marxar fins que no estiguis preparada”, ha comentat l’Ana. Totes elles han agraït l’ajuda rebuda pels professionals que les atenen i pels centres en els quals han viscut o viuen però han volgut també deixar constància de que encara falten recursos pensats per a les dones i una atenció especialitzada per a elles. “Existeix masclisme i això ens preocupa”, “són necessaris més pisos tutelats per a dones, els homes tenen més”, “els homes tenen més recursos que les dones”… han estat algunes de les necessitats exposades per aquests quatre testimonis reals.

“M’agradaria viure sola i tenir feina”, ha comentat la Cristina quan a la taula també s’ha preguntat sobre què esperen en un futur. Jesús Ruiz ha volgut concloure aquesta primera taula rodona resumint amb breus conceptes alguns dels missatges que han anat sorgint al llarg de la intervenció d’aquests quatre testimonis: més comunicació, es pateix masclisme, les dones tenim necessitats diferents, caldrien habitacions individuals, és necessari fer-ne prevenció, és clau sentir-se cuidades… I com a punt final un gran GRÀCIES a totes elles per compartir la seva experiència personal.

El fenomen del sensellarisme ha tornat a estar molt present aquesta setmana degut a la presentació dimarts per part de l’Ajuntament de Barcelona del “Pla de lluita contra el sensellarisme 2016-2020”, un pla que té per objectiu fer front a aquesta problemàtica creixent a la ciutat.

Més links d’interès: 

La Vanguardia ► Barcelona invertirá 15 millones en un plan para las personas sin hogar
Diari Ara ► Barcelona vol erradicar el sensellarisme de llarga durada el 2020
El Digital de Barcelona ► Més recursos i serveis per atendre el sensellarisme i evitar que esdevingui crònic

 

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Salut Mental, Serveis Socials

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Ves al contingut