L’Ajuntament de Barcelona adjudica a Sant Joan de Déu, Serveis Socials i a l’UTE* Sant Pere Claver-Suara-Garbet el servei Primer la Llar (Housing First) per gestionar 50 habitatges per a persones sense sostre. La Comissió de Govern del mateix Ajuntament va aprovar l’adjudicació de la gestió del servei Primer la Llar (Housing First) d’accés immediat a l’habitatge i suport socioeducatiu adreçat a persones sense sostre a la ciutat de Barcelona a Sant Joan de Déu, Serveis Socials i a l’UTE Sant Pere Claver-Suara-Garbet, per un import total de 2.699.309 euros.
Primer la Llar és un nou model d’atenció a persones sense llar que consisteix en una nova orientació en la intervenció amb persones sense llar i està inspirat en experiències internacionals d’atenció a persones sense sostre que presenten necessitats socials associades al problema d’habitatge. L’objectiu és oferir un habitatge estable a aquestes persones i, partint d’aquest punt, iniciar el procés de recuperació, autonomia i inserció social. Es tracta, doncs, d’un servei d’accés immediat a l’habitatge i d’acompanyament socioeducatiu mentre la persona assoleix un grau d’autonomia que el permeti mantenir-se en el mateix habitatge sense més suport que el de les xarxes normalitzades de serveis.
Es tracta d’un servei que s’insereix en la xarxa d’atenció a les persones sense sostre i en risc greu d’exclusió social per tal d’oferir atenció a un sector d’aquestes persones que per les seves característiques personals, i necessitats socials, requereixen d’un tractament específic que comença amb l’assignació d’un habitatge com a punt d’inici d’inclusió social.
La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha destacat que “l’Ajuntament de Barcelona disposa d’una xarxa de més de 3.200 places per atendre les diverses necessitats de les persones sense sostre i d’aquelles que es troben en una situació d’alta vulnerabilitat social, un 38% més respecte l’any 2011”. “Amb la incorporació d’aquest nou model d’atenció”, ha dit Fandos, “integrem una nova metodologia de treball amb el col·lectiu de persones sense llar, que se suma a la que ja portem a terme, que ha demostrat tenir uns molt bons resultats, no només en països del nord d’Europa o en Estats Units, que és on va néixer el projecte, sinó també a Barcelona, on ja vam engegar una prova pilot el passat estiu amb la Fundació Rais”.
“L’atenció a les persones és una prioritat”, ha assenyalat la tinenta d’alcalde, “i per aquest motiu hem anat incorporant noves polítiques i nous models d’atenció que ens ajuden a millorar les polítiques socials i la qualitat de vida de les persones”, ha dit Fandos.
Els principis que contempla aquest model són el compromís per treballar amb les persones el tems necessari; habitatges independents, individuals i distribuïts per Barcelona; l’habitatge com a la llar de la persona usuària; suport als processos d’apoderament de la persona; respecte i empatia envers les persones usuàries; i orientació a la recuperació dels usuaris.
El servei s’adreça a persones soles que reuneixen una o més de les característiques següents:
- Persones soles majors d’edats. Excepcionalment podran ser dues persones juntes, bé perquè siguin parella, bé perquè els uneix una relació d’amistat/suport que s’avaluï com a positiva per a ambdues persones.
- Persones amb una llarga trajectòria de vida al carrer, amb les que les propostes d’atenció grupal no hagin tingut èxit o provoquin el rebuig de la persona a intentar-ho.
- Persones amb necessitats socials concurrents amb la manca d’habitatge: manca de relacions socials i familiars, estat de salut precari, amb presència de malalties mentals, addiccions, etc.
A part d’oferir un habitatge com a primera mesura per a la inclusió de les persones usuàries, el servei es caracteritza per oferir suport socioeducatiu orientat a:
- Procurar l’accés de les persones a la xarxa de serveis i a les prestacions de caràcter universal (sanitat, serveis socials, ocupació, etc.).
- Facilitar l’accés a les prestacions econòmiques i assistencials a les que pugui tenir dret.
- Recuperació de les habilitats d’autogestió (economia domèstica, relació amb l’entorn,.).
- Recuperació de les relacions familiars i socials, sempre que sigui possible.
- Promoció de la integració comunitària de la persona en el barri on resideixi.
- Suport en el seguiment dels tractaments terapèutics que siguin necessaris (psicològics, físics, etc.)
*UTE: Unió Temporal d’Empreses
Font: Ajuntament de Barcelona- 3/05/2015 Nota de premsa
Enllaços d’interes:
- Notícia a Btv: La iniciativa de proporcionar pisos a les persones sense sostre començarà al juny
- Notícia a Btv: El consistori oferirà pisos individuals a les persones sense llar en situació crònica
- Notícia el País: La vivienda como primer paso contra la exclusión social
- Dossier: Ajuntament de Barcelona