23/11/2016. La iniciativa pretén mobilitzar i conscienciar a la ciutadania sobre aquesta realitat que afecta a 3.000 persones a Barcelona. “Podries ser tu” és el nom de la campanya sobre #sensellarisme que avui ha presentat a Barcelona la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) al Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Aquesta iniciativa té com objectius conscienciar a la ciutadania sobre aquesta realitat social que afecta cada vegada a més persones i traslladar la necessitat de desestigmatitzar la imatge que es pot tenir sobre el “sensellarisme” degut a idees preconcebudes que s’allunyen de la realitat.
Durant l’acte s’ha presentat també la “Guia d’estil sobre sensellarisme”, un document que s’ha creat des de la XAPSLL amb recomanacions sobre bones pràctiques informatives per sensibilitzar als mitjans de comunicació i representants polítics i traslladar què és aquest fenomen de forma més rigorosa i amb respecte cap a les persones que es troben en aquesta situació.
L’acte, que ha estat moderat per Josep Terés – membre del Consell de la Informació de Catalunya– ha comptat amb la participació de Jesús Ruiz – portaveu de la XAPSLL-, Lluís Guilera -coordinador del grup de comunicació de la XAPSLL-, Domingo Marchena –periodista- i Laia Ortiz – tinenta d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona-.
Sensellarisme, “Podries ser tu”
Jesús Ortiz ha obert el torn d’intervencions durant la presentació d’aquesta campanya que vol contribuir a fer front al sensellarisme i ha remarcat la necessitat i importància de treballar per “recuperar la dignitat de les persones”.
Es tracta d’una situació que pot afectar a qualsevol persona i per aquest motiu la campanya llença el missatge directe “Podries ser tu”. En paraules de Lluís Guilera, “volem incidir que ens pot passar a qualsevol de nosaltres” i a més traslladar que “el concepte de sensellarisme és un concepte més ampli que parlar només de persones sense sostre, doncs engloba més circumstàncies”. Aquest és un fenomen multicausal que va més enllà de les persones que viuen al carrer: en situació de sensellarisme estan les persones sense sostre, les persones sense llar i les persones que viuen en un habitatge insegur i/o precari.
Durant la seva intervenció Guilera també ha transmès que existeixen “molts mites sobre aquesta situació que s’han d’intentar rebatre” per traslladar-la de forma més respectuosa i real a la societat.
Per la seva banda, el periodista i ambaixador de la campanya Domingo Marchena ha recordat dades tant preocupants com que la realitat de les 3.000 persones que viuen en situació de sensellarisme a Barcelona és una realitat invisible o que actualment moren 3 persones sense llar al mes.
Laia Ortiz ha començat la seva intervenció destacant la tasca realitzada en xarxa per les diferents entitats dins aquest projecte així com remarcant la necessitat actual de crear reflexió en termes d’ètica i de comptar amb la complicitat dels portaveus de cara a traslladar aquesta realitat social.
“El sensellarisme no és una patologia social, és una conseqüència de desigualtats socials”, ha comentat Ortiz a més de destacar que per treballar en aquesta situació és necessari assenyalar on estan els orígens del problema, sensibilitzar a la ciutadania i generar empatia a més d’evitar l’estigma i promoure canvis culturals. Ortiz ha conclòs la seva intervenció traslladant que cal “generar vincles i cuidar-nos els uns als altres” i recordant xifres sobre l’increment del sensellarisme a Barcelona: al 2008 unes 658 persones vivien al carrer i enguany s’han registrat 941 persones en aquesta situació.
Sant Pere Claver forma part de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) la qual es va constituir el novembre del 2005 en el marc de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.
La finalitat de la XAPSLL és enfortir la capacitat d’organització de la ciutat per tal que -amb la màxima col·laboració i representativitat d’entitats i/o organitzacions tant públiques com privades- s’acompanyi les persones en situació de sensellarisme en un procés de recuperació de la màxima autonomia personal, incentivant la vinculació d’aquestes persones als recursos existents.
Per a més informació sobre la campanya “Podries ser tu” vista el seu web: http://sensellarisme.cat/
Galeria d’imatges de la presentació de la campanya “Podries ser tu”: fes clic aquí
Galeria d’imatges de la Flashmob de Càritas per fer front al sensellarisme: fes clic aquí