Menu Close

Jornada 10è Aniversari Fundació Tutelar Lluís Artigues

19/10/2018. Amb motiu del seu 10è aniversari, el 19 d’octubre la Fundació Tutelar Lluís Artigues  (FLA) va celebrar a la Casa del Mar una jornada que va reunir a professionals, usuaris/es i familiars per commemorar aquesta primera dècada de trajectòria i per reflexionar sobre el canvi de paradigma que la Convenció de Nova York planteja en relació a garantir els drets i el benestar de les persones que han perdut la capacitat d’obrar.

La trobada va començar de la mà de Pere Benito, President del Patronat de la Fundació Tutelar Lluís Artigues, que va recordar altre dels actes commemoratius del 10è aniversari: la celebració al juliol del tradicional dinar d’usuaris/es i professionals. “Sentir l’alegria dels assistents durant aquella trobada reflexa que la tasca desenvolupada és necessària”, va comentar Benito.

Seguidament va intervenir Joaquim Corral, primer director de la Fundació Tutelar Lluís Artigues i actual Director de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials, que va explicar com la FLA va nèixer l’any 2008 emmarcada en un context en el que era fonamental donar resposta a les necessitats de caire social de les persones amb problemes de salut mental ateses a Sant Pere Claver – Fundació Sanitària. “Els orígens van estar marcats per una forta unió de l’equip de professionals davant les dificultats que sorgien en el moment d’abordar les experiències complexes d’aquelles persones en una situació de gran vulnerabilitat”, va assenyalar Corral destacant també la notable evolució del nombre d’usuaris i usuàries atesos: dels 11 l’any 2008 als més de 300 a l’actualitat.

Jornada Lluis Artigues
“Desitgem una societat més justa i que aquest col·lectiu senti que forma part i que té oportunitats”
, va comentar durant la taula de benvinguda Mònica RibasSubdirectora General d’Atenció i Promoció de l’Autonomia Personal. Ribas va remarcar com encara queda un llarg camí per recórrer malgrat que les entitats ja promouen un canvi de paradigma en el model d’assistència.

“Protegim els drets per garantir el benestar de les persones que han vist modificada la seva capacitat d’obrar”, amb aquest missatge Carles Lucas – Cap del Servei d’Al·lèrgia de Sant Pere Claver-Fundació Sanitària i mestre de cerimònies de la trobada- seguidament va donar pas a la part més emotiva de la jornada: el recital de poemes a càrrec dels poetes Francisco Cáceres i José Manuel Vara, usuari i Auxiliar de Tutela, respectivament. Els dos van estar acompanyats a la guitarra per Alfons Díaz, professional també de la fundació. Per la seva banda, Jose Antonio Coello -pianista i usuari- va interpretar diferents peces durant la pausa cafè.

Vincle i empoderament, claus en l’assistència

Jornada FLA

La jornada va continuar amb una taula rodona per debatre sobre l’aplicació de la Convenció de Nova York  moderada per Enric Moreno –Auxiliar de Tutela de la FLA- i que comptava amb la participació de Montserrat Fernández –Àrea Jurídica de la FLA-, Joan Regne –Àrea Econòmica de la FLA-, Alicia Casals –Treballadora Social Centres Assistencials Dr. Emili Mira  Consorci Parc de Salut Mar-, Rosa Catalán –Psiquiatra del CSMA de l’Hospital Clínic– i usuaris/es i familiars, els quals van compartir els seus testimonis en primera persona.

Durant el debat es va posar de manifest la importància d’establir un vincle de confiança amb les persones ateses perquè se sentin acompanyades i per promoure la seva autonomia a més de destacar la necessitat de continuar impulsant una assistència no intrusiva basada en situar a la persona en el centre i en escoltar les seves necessitats. “Els professionals de cada equip hem de conèixer cada cas per interpretar adequadament la voluntat de la persona i per oferir una atenció individualitzada”, va comentar Montserrat Fernàndez de l’Àrea Jurídica de la Fundació Tutelar Lluís Artigues. La falta de recursos i treballar per una major sensibilització i visibilitat en la societat van ser altres dels aspectes que van centrar el debat.

“M’assessoren, m’han ensenyat a valorar la vida i a meditar abans de prendre una decisió”, “em sento acollida, em sento que algú m’escolta”, “és la primera vegada que tinc confiança en algú”… van ser alguns dels testimonis en primera persona d’usuaris/es escoltats durant el desenvolupament de la taula rodona i que són un clar exemple per seguir treballant en l’apoderament i major autonomia de les persones en situació de vulnerabilitat.

Treball en xarxa

Els projectes i els reptes de futur es van abordar durant la intervenció de Pepa Picas –Directora de la Fundació Tutelar Lluís Artigues-, Josep Barroso –Coordinador de l’Àrea Jurídica de la FLA- i Laia Pérez –Coordinadora de Tuteles de la Subdirecció General d’Atenció i Promoció de l’Autonomia Personal-. “Ens trobem en un moment de canvi i és clau la implicació de tots els actors i administracions per continuar protegint els drets i garantir el benestar de les persones que han perdut la capacitat d’obrar. Hem de seguir decidint entre tots la tasca que duem a terme”, va assenyalar Picas. Per la seva banda, Laia Pérez va voler recordar la importància “d’aconseguir que les persones participin de la societat i de que aquesta ens acompanyi en un treball en xarxa” que situa a la persona en el centre i que l’escolta per conèixer la seva voluntat, acompanyar-la i apoderar-la.

“Tot estar per fer i tot és possible”, amb aquestes paraules de Carles Lucas es va donar per clausurada la jornada, emmarcada també en els actes de celebració del 70è Aniversari  de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària.

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Pere Claver Grup

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Ves al contingut