Amb motiu de la seva recent incorporació al Patronat de Pere Claver Grup, parlem amb Àngels Paredes, psicòloga i consultora en desenvolupament de persones i organitzacions. Volem conèixer com afronta des d’aquest òrgan els nous reptes que té per endavant i com veu actualment la nostra organització.
Tinc un vincle amb aquesta entitat i m'il·lusiona molt poder assumir aquest nou repte
Àngels Paredes és llicenciada en Psicologia i ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional a treballar en projectes relacionats amb aquest àmbit. Les seves primeres experiències laborals van ser al món de l’Administració Pública com a funcionària i, anys més tard, va iniciar la seva trajectòria en el desenvolupament de persones exercint de responsable de desenvolupament de recursos humans a la Universitat Oberta de Catalunya i, posteriorment, a l’Hospital Clínic de Barcelona.
Durant la seva darrera etapa laboral, Paredes ha sigut consultora de desenvolupament de persones directives i organitzacions, coach i facilitadora de processos i projectes formatius. També ha dirigit, els postgraus “Desenvolupament del talent a les organitzacions” de l’Institut de Formació Contínua – IL3 de la Universitat de Barcelona i “Lideratge i desenvolupament directiu” de la Universitat de Manresa.
En l’actualitat, també col·labora com a membre de la Comissió Consultiva de la Fundació Factor Humà, organització que té l’objectiu de fomentar la millora de la gestió de les persones a les organitzacions.
Com va començar la seva vinculació amb Pere Claver Grup?
El meu primer contacte va ser a l’any 2014, quan em van proposar impartir una conferència sobre desenvolupament del talent durant una jornada interna. Era un tema que, ja en aquella època, es considerava important per la direcció de l’organització.
A partir d’aquell moment, vaig iniciar una col·laboració per la creació i implementació de les polítiques de desenvolupament de persones des dels àmbits de competències, formació i lideratge, entre altres. Aquesta vinculació s’ha allargat fins l’actualitat.
Per què considera que el desenvolupament de les persones i els equips és tan necessari en una institució com la nostra?
Perquè el que diferencia a les organitzacions són les persones que les integren. Òbviament, aspectes com l’estratègia, els valors i els recursos són essencials, però en tots aquests àmbits impacten les persones. És a dir, com es defineix i s’implementa una estratègia ho estableixen les persones; com es porten a la pràctica els valors ho fan les persones; i com s’administren els recursos també és una tasca que realitzen les persones.
Per això és tan important, des de el meu punt de vista, que les persones tinguin el perfil adequat als llocs de treball que desenvolupen, que estiguin motivades i amb energia per portar a terme les seves responsabilitats i que aprenguin constantment i puguin créixer al ritme que creix l’organització.
Si en totes les organitzacions és fonamental, ho és molt més en una organització com Pere Claver Grup que dedica la seva tasca a acompanyar a les persones quan es troben en una situació de vulnerabilitat. Sens dubte, és una gran missió i de gran responsabilitat.
També cal tenir present que la responsabilitat del desenvolupament de les persones i els equips ha de ser compartida. En primer lloc, és fonamental que cada persona cregui en el seu desenvolupament i faci tot el possible per aprendre i millorar. Paral·lelament, les organitzacions han de crear i promoure espais que facilitin aquest creixement, a més de posar recursos a l’abast per fer-ho possible.
El que diferencia a les organitzacions són les persones que les integren
Què hauria de fer diferent Pere Claver Grup per ser una institució que capti i promocioni millor el talent professional?
Des de el meu punt de vista, des de fa anys l’organització es preocupa per cuidar el talent i contribuir al seu desenvolupament i ho està fent molt bé. La primera recomanació seria continuar en aquesta mateixa línia: creure, donar suport i apostar pel talent de les persones que formen part de Pere Claver Grup. També és important continuar apostant pels i les comandaments com agents de desenvolupament, doncs són les figures més properes als professionals, els i les que més coneixen l’estat actual i les necessitats dels equips i de cada persona que en forma part.
És molt important que les persones tinguin el perfil adequat als llocs de treball, que estiguin motivades per portar a terme les seves responsabilitats i que aprenguin constantment i puguin créixer al ritme que creix l’organització
Com creu que impacten, en el desenvolupament de les persones i les organitzacions, tendències actuals com la transformació digital, el teletreball o l’atenció en línia?
Abans posava en valor la importància de l’aprenentatge per al desenvolupament, essencial per adquirir i potenciar les noves competències necessàries en un entorn tan incert i complex com el que vivim.
Les polítiques de l’organització en aquests àmbits són molt importants, però també ho és com es posiciona cada persona davant d’aquests reptes. Els veiem com una amenaça? O com una oportunitat? Sens dubte, l’apertura, la flexibilitat i la gestió dels canvis, són bàsiques en aquest entorn tan canviant.
Com afronta la seva entrada al Patronat i què significa per a vostè aquest nou repte?
Quan vaig decidir jubilar-me, ara fa uns mesos, també vaig acabar la meva col·laboració professional amb Pere Claver Grup. Va ser una decisió presa per iniciar un nou moment vital però amb una certa tristesa, perquè és una organització que estimo.
Després, quan Pere Claver Grup em va proposar formar part del Patronat no vaig dubtar ni un moment, doncs suposava continuar posant al servei de Pere Claver Grup el meus coneixements i la meva energia d’una altra manera. És una organització amb la qual tinc un estret vincle i m’il·lusiona molt assumir aquest nou repte.
L’apertura, la flexibilitat i la gestió dels canvis són bàsiques en aquest entorn tan canviant
Vostè que coneix des de fa molts anys la trajectòria de la institució, quins considera que són els reptes i les oportunitats que tenim per endavant?
Com deia abans, estem vivint un moment molt incert i complex, per això els reptes són molts i variats. Si hagués de destacar dos temes per mi especialment complexos serien: l’augment de casos i la complexitat d’aquests en salut mental, que requerirà dedicar més recursos i nous abordatges; i, d’altra banda, els canvis en general en el mercat laboral i, en concret, en els valors dels professionals, que també requeriran nous abordatges i recursos. Tots dos aspectes poden ser reptes i oportunitats que hem de tenir molt presents.
Per acabar, ens podria compartir un missatge per a totes les persones que formem part de Pere Claver Grup?
Formeu part d’una organització amb una estratègia de futur ben marcada i amb uns valors molt potents, sentiu-vos orgulloses i orgullosos. Vosaltres sou els i les que, amb la vostra contribució, ajudeu a concretar l’estratègia i a encarnar els valors que ho fan possible d’una determinada manera.
T´ha semblat útil aquesta publicació?
Fes clic i puntua-la entre 1 i 5
Nota mitjana 3.5 / 5. Nombre de vots: 4
Cap vot fins ara, sigues el primer/a!
Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!
Millorem aquesta publicació!
Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?