Menu Close

SportJove: “A SportJove m’ho passo bé,no necessito demostrar res i tampoc ningú m’ho demana”

Entrevista realitzada per Gemma Segura. Educadora social de l’Hospital de Dia per a Adolescents i SportJove de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària

Entrevistem a la Belén, l’Elsa, el Roger i el Ferran que són usuàries i usuaris d’SportJove. Tots quatre han viscut experiències molt diferents que tenen com a denominador comú els problemes emocionals que han patit. Tots ells han decidit combatre aquests problemes i el programa SportJove, impulsat des de l’Hospital de Dia per a Adolescents, els ajuda.

SportJove és un projecte adreçat a adolescents i joves de 14 a 21 anys que pateixen algun problema de salut mental o tenen dificultats emocionals, relacionals, familiars i que poden estar en situació de risc d’exclusió social i pertànyer a col·lectius específics i vulnerables. Són joves amb motivació per fer esport i amb el suficient grau d’autonomia i de capacitats per a realitzar les activitats proposades.

Aquest programa aposta per l’esport com una eina que afavoreix la millora psicopatològica dels nois i noies i que contribueix al desenvolupament maduratiu dels adolescents i joves reforçant aspectes interns com l’autoestima, la millora de l’autoconcepte i la confiança en un mateix. Paral·lelament, des de SportJove es promou l’educació en valors com la cooperació, el respecte a la diversitat, a les capacitats i les possibilitats de l’altre, i també es   millora la tolerància a la frustració, als límits i a la capacitat d’espera.

Qui us va donar a conèixer SportJove?

Belén (20 anys): “la trabajadora social del Hospital de Dia”
Elsa (17 anys): “mi trabajadora social del CSMIJ”
Ferran (19 anys): “la meva psicòloga del CSMIJ”
Roger (16 anys): “el meu educador i la meva psiquiatra de l’Hospital de Dia”

Per què us van recomanar SportJove?

Belén: “Me dijeron que me iba a gustar y que me iría bien apuntarme. Antes jugaba en un club y practicaba futbol sala en un equipo femenino”

Elsa: “Hace tiempo caí en una depresión y comía en exceso y no hacía nada de deporte. Me quedaba en casa encerrada y empecé a engordar. Cogí unos 5/6 kilos más, no mucho pero iba aumentando. Yo llevaba toda la vida haciendo piscina, intenté hacerlo por libre pero como iba sola me aburría y quería hacer la actividad con gente, que es más divertido. Y así es cómo conocí este proyecto. También hago otras cosas, cada día me muevo, me levanto a las 7h y no paro hasta las 9/10h. Yo he venido aquí a aprender para luego ir a un equipo de novatos.”

Roger: “Jo estava en un equip de futbol i em van dir que per mi no era bo competir perquè em posava nerviós. Tampoc jugava molt en els partits, llavors em van donar l’opció de provar a SportJove i em vaig enganxar”.

Ferran: “El meu pare va comentar-li a la psicòloga que m’agradava el futbol i que feia temps que no jugava. Abans havia estat en un equip d’un club. Quan la psicòloga m’ho va proposar en aquell moment em costava relacionar-me amb l’entorn. Em va comentar que SportJove m’ajudaria a sortir de casa i conèixer altres persones.

Què és el que valoreu més d’SportJove?

Belén: “Me ayuda a sentirme mejor, me motiva y disfruto. No me lo imaginaba así, es diferente. Aquí nos llevamos todos bien, no imaginaba que fuera de esta manera y me ha sorprendido de forma positiva”.

Elsa: “Me ayuda a adelgazar y a cuidarme. Si también eres una persona que le cuesta relacionarse, con SportJove es más fácil”.

Roger: “Que no és competitiu i que coneixes gent que ha passat pel mateix que tu o que té problemes igual que tu. També que ets sents molt ben acollit. Aquí tinc l’oportunitat de jugar, no hi ha límits per poder jugar, és lliure. Però no vol dir que faci el que vulgui, faig el que em demanen: es treballa però quan fas una cosa malament t’ajuden a fer-ho bé i no sents la pressió que hi ha en un club. Els entrenadors són diferents, no et criden, no marquen uns entrenaments des de l’inici. Programen sobre la marxa per tal d’adaptar-se al grup i al final fem el partit. No són entrenaments molt durs, no hi ha partits els caps de setmana i tens més temps per tu”.

Ferran: “M’ha ajudat molt sobretot en el fet de relacionar-me amb gent. Jo sóc un noi tancat, més abans que ara, i poder conèixer gent i alhora passar-m’ho bé em va ajudar molt, doncs em va donar l’oportunitat de conèixer al que ara és el meu millor amic. També conèixer gent que té o ha patit els mateixos problemes que tu. És gent que et pot entendre i que tu els pots entendre a ells/es i és més fàcil relacionar-te. Els entrenadors t’acompanyen en tot moment”.

Quines activitats feu a SportJove i quan fa que hi participeu?

Belén: Participo en fútbol y pádel y esta es mi 2ª temporada.

Elsa: Es mi 2ª temporada y también juego a fútbol i básquet.

Ferran: Participo en futbol i pàdel i durant uns mesos també bàsquet. És la meva 4ª temporada.

Roger: Aquesta és la meva 2ª temporada. Estic participant en futbol i l’any passat vaig fer també pàdel.

Voleu afegir alguna cosa més?

Belén: “Me gusta un poco la competición pero está bien así, sin competir tanto y haciendo amistosos. Recomendaría SportJove porque es divertido y porque es bueno hacer deporte”.

Elsa: “Yo lo recomendaría si es alguien que quiere relacionarse. Te ayuda a hacer deporte”

Roger: “SportJove és com un pas a la meva vida i m’agradaria tornar al futbol 11 que és el que més m’agrada, perquè es corre molt més que a futbol sala. SportJove m’ajuda com a plataforma pel futur. Ho recomano perquè m’ha ajudat, és molt divertit, fas amics i els tècnics t’ajuden en tot el que poden”.

Ferran: “SportJove et permet fer exercici i dur una vida més saludable. L’exigència d’un club de futbol o qualsevol altre esport en els entrenaments i la competitivitat, fins i tot entre companys, és molt gran. En un club també vas a passar-t’ho bé però sobretot a demostrar el que saps tècnicament. A SportJove no cal demostrar que saps jugar bé a futbol, bàsquet o pàdel, tampoc ningú t’ho demana. Molts dels que participem a SportJove hem patit problemes a casa, a l’escola o amb amics inclús, i en el meu cas al ser molt tancat em costava d’explicar i m’ho quedava per mi. I és clar aquests problemes emocionals per algun lloc han de sortir. És per això que recomanaria SportJove: si t’agrada l’esport és una eina que t’ajuda a desconnectar si tens qualsevol problema. És una hora per distreure’t, passar-t’ho bé i de pas també conèixer gent nova”.

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Mirades · Entrevistes, Oci inclusiu, Pere Claver Grup, Salut Mental

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Ves al contingut