El 3 de desembre celebrem el Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat. El Consell Sectorial de Persones amb Discapacitat del Districte de Sants-Montjuïc, a partir de la Comissió de Treball 03/12 on hi participa activament la Residència Tres Pins, organitza el I Torneig Especial d’Hoquei el dissabte 30 de novembre a les 10h del matí. L’objectiu; aprendre, mitjançant l’oci i l’esport a millorar les relacions humanes i a potenciar algunes capacitats en un context lúdic, explica Raúl Alcázar, responsable tècnic de l’equipament.”La discapacitat intel·lectual no és una malaltia i, per tant, tampoc un trastorn mental. És la limitació que tenen algunes persones en quant a la realització d’algunes funcions a nivell cognitiu, i en quant a la seva conducta adaptativa, interferint així en el seu nivell d’autonomia”.
I TORNEIG D’HOQUEI SANTS MONTJUÏC
30 de novembre. Poliesportiu de l’Escola Proa (c/Gavà, 50) a les 10h.Amb la participació dels equips: Llar Montjuïc Tres Pins Barça (Poble Sec), Pre- Tallers Sant Josep Barça (Sants), Fundació Privada Artesà Barça (Poble Sec) i Torremar Catalonia (Vilassar).
Si tenim un familiar que necessita ajuda, quins recursos ofereix la xarxa??
Primer de tot cal anar al pediatra o al metge de capçalera (segons l’edat) per demanar orientació i derivació a través de la Treballador/a Social, a la xarxa pública i circuits de suport que tenim a Catalunya. Posteriorment se’ls deriva al Centre d’Atenció al Disminuït (CAD) on es realitza una entrevista amb el treballador/a social i el/la psicòleg/a per a elaborar una anàlisi i valoració. Allà realitzen un diagnòstic i es fa constar en un certificat. Amb el diagnòstic, es mira d’aclarir i proporcionar orientació cap als recursos que siguin necessaris. Quan arriben a la majoria d’edat, també poden accedir i consultar als Equips d’Avaluació i Orientació (EVO) per a complementar el procés, a nivell d’orientació laboral/ocupacional.
Quina és la tasca dels equipaments com la Residència Tres Pins?
El centre no substitueix els familiars; sinó que l’educació, el benestar i l’assistència passa a ser una responsabilitat compartida i conjunta en funció del grau de discapacitat i de les expectatives dels usuaris. El treball amb les famílies no només comporta acceptar aquesta nova realitat, sinó empoderar-los i reforçar-los perquè les retrobades dins i fora de la residència, durant els permisos de caps de setmana o vacances siguin normalitzats, evitant cercles viciosos anteriors i prioritzant la qualitat de vida de tots els membres de la família.
Com potencieu aquestes capacitats?
Intentem personalitzar les activitats que organitzem que, si bé són dirigides, perquè és necessari estructurar el temps, no sempre són guiades. Ens agrada generar dinàmiques espontànies, supervisades però lliures, tot i fent l’acompanyament. Les activitats mirem d’ajustar-les a les seves necessitats per estimular-los cognitivament, minimitzar les seves carències per motivar i despertar les seves inquietuds més personals. La percepció, fin ara, és molt positiva i el treball i la il·lusió de l’equip excel·lent!
Podries recomanar-nos un llibre sobre la discapacitat?
“Els llibres d’Ori”, són una col·lecció de llibres infantils que ajuden a conceptualitzar d’una manera bàsica què és la discapacitat intel·lectual.
I una bona pel·lícula?
“No me pidas que te bese, porque te besaré” (España, 2008). Explica la història d’un home que s’apunta a classes de guitarra amb persones amb Discapacitat Intel·lectual per ocupar el seu temps i fugir d’una situació d’inseguretat sentimental i acaba aprenent d’ells sobre els sentiments. Ve a dir que “incapacita més la dificultat d’expressar sentiments i afrontar situacions que una discapacitat (física, intel·lectual, sensitiva, etc) per sí mateixa”
Més informació: Residència Tres Pins (Districte de Sants Montjuïc).
Descarrega’t el Cartell del I Torneig d’Hoquei
Altres programes residencials i d’inclusió social.
Consulta els documents que publica DINCAT (Discapacitat intel·lectual de Catalunya)