Reincorporar-te al teu lloc de treball
Autor:
Dr. Carles Lucas. Al·lergòleg. Cap del Servei d’Al·lèrgia de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària.
Hem definit sempre l’asma com una malaltia crònica que afecta els bronquis. Les persones diagnosticades d’asma es caracteritzen per tenir periòdicament episodis de “crisi” amb inflamació dels bronquis que provoca tos, opressió al pit, xiulets i dificultat per respirar, en més o menys intensitat segons la crisi.
El que anomenem desencadenants de l’asma són situacions que poden afavorir aquestes crisis. Uns són generals per a qualsevol persona amb asma, com ara la humitat, el fum, la contaminació, el sobreesforç, les infeccions respiratòries o el riure molt. I d’altres, afecten a les persones que tenen al·lèrgia als àcars de la pols, pòl·lens, fongs de la humitat, animals…etc.
L’objectiu del tractament de l’asma és controlar-la, és a dir que les crisis vagin disminuint de freqüència fins al punt que els medicaments que anomenem “de rescat” no s’utilitzin pràcticament. En una asma controlada, veiem que els desencadenants ens afecten cada cop menys.
Tot i que no podem afirmar que una persona amb asma controlada no pugui tornar a presentar alguna crisi en el futur, el cert és que moltes persones deixen de tenir símptomes, que poden quedar reduïts a moments de contacte amb humitat, contaminació important o una infecció respiratòria. En casos d’asma molt ben controlada, la persona no presenta cap símptoma.
Asma i COVID-19
Després d’uns mesos de pandèmia de la COVID–19 no s’ha vist que les persones amb asma siguin especialment susceptibles de tenir símptomes importants en cas de contacte amb el virus. De fet, una pneumònia, que es el principal problema que es pot presentar, així com la resposta del propi cos a la pneumònia, no està relacionada amb l’asma.
En una asma poc controlada, amb símptomes de dificultat respiratòria, ens pot complicar la detecció de problemes respiratoris associats a COVID-19 propis d’una pneumònia, però aquests no milloraran amb el tractament habitual de l’asma i això ens ha de posar en guàrdia.
“L’asma controlada no s’hauria de considerar una malaltia en sí”
De cara a la tornada a l’activitat presencial en determinats sectors professionals, com ara el dels docents, cal presentar una declaració de responsabilitat on hi consta malaltia pulmonar crònica. El cas de l’asma controlada no s’hauria de considerar una malaltia en sí, doncs la persona que la presenta o que la va presentar fa anys està en condicions de desenvolupar la seva activitat com qualsevol altra.
Aquesta opció caldria tenir-la en compte en cas de persones que pateixen Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), i altres malalties pulmonars que requereixen tractament habitual i que tot i això la persona manifesta símptomes.
Enllaços d’interès:
- “La Càpsula” – Com actuar en una crisi d’asma
- “La Càpsula” – Com pot afectar-nos la situació de confinament pel coronavirus?
- Llegir més articles de “La Càpsula”
- Web Servei d’Al·lèrgia
- Web Sant Pere Claver – Fundació Sanitària
T´ha semblat útil aquesta publicació?
Fes clic i puntua-la entre 1 i 5
Nota mitjana 4.4 / 5. Nombre de vots: 28
Cap vot fins ara, sigues el primer/a!
Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!
Millorem aquesta publicació!
Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?