09/03/18. Dins el marc dels actes commemoratius del 70è Aniversari de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, els 10 anys de Lluís Artigues – Fundació Tutelar i els 7 anys de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials, presentem avui a la Casa del Mar el Codi Ètic del Grup Sant Pere Claver, un projecte impulsat pel Comitè d’Ètica Assistencial (CEA) amb la col·laboració de Sant Pere Claver – Institut Docent i Recerca i l’assessorament extern de Marcel Cano, professor associat d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat de Barcelona. A l’acte han assistit 150 professionals i s’ha fet entrega del document (descarregar versió online).
El Codi Ètic s’impulsa en el marc de l’actual Pla Estratègic 2016-19 per definir un marc de referència on queden reflectits els valors i els principis ètics que la nostra organització considera com a propis. Es tracta d’un document no normatiu però essencial per l’acompanyament a tots els professionals en el dia a dia de les seves funcions tenint sempre presents els nostres valors: responsabilitat, compromís solidari, confiança, competència, igualtat, autonomia, intimitat i transparència.
“El Codi Ètic ens permet conèixer millor la institució a la qual pertanyem doncs defineix els seus valors i els posa en pràctica a través de conductes. És a dir, en la relació del professional vers els pacients i usuaris/es i també en la relació entre els propis professionals” comenta Elisabet Juan, membre de la Comissió d’Ètica Assistencial que ha treballat en l’elaboració del codi. “L’elaboració del codi s’ha dut a terme durant el 2017 a través d’un procés de treball obert, participatiu i transversal que la Comissió encarregada d’elaborar-lo ha posat a l’abast de totes les persones que integren Sant Pere Claver” ha conclòs Juan.
Per la seva banda, Marcel Cano ha remarcat que el codi ètic és una eina col·lectiva que “requereix d’una mirada contínua i d’aportacions per part dels professionals per abordar una realitat compartida i complexa” i que complementa altres instruments com són els “espais de reflexió que es creen per analitzar els casos amb qüestions i dilemes ètics”.
A l’acte de presentació ha participat també Begoña Román, Professora agregada de Filosofia de la Facultat de Filosofia de la UB, per parlar sobre l’ètica de les organitzacions assistencials. “Els grans agents de canvi en el segle XXI són les organitzacions, entorns de persones objectes i subjectes de pensament crític que faciliten el seu coneixement al servei de la justícia, amb consciència, cultura i capacitat de canvi” ha destacat Román durant la seva intervenció.
Román també ha parlat de que “és necessari que les organitzacions mirin cap enfora” fent un símil amb “una orquestra simfònica integrada per excel·lents professionals orientats al públic i que practiquen una observació contínua” per detectar quines són les necessitats reals. “Vivim en una societat molt accelerada a la qual cal reivindicar que el relativisme no és pluralisme: no tot val i no tot té el mateix valor”, va assenyalar Román al final de la seva ponència sobre ètica en organitzacions assistencials.
Comitè d’Ètica Assistencial
El Comitè d’Ètica Assistencial és un òrgan consultiu i interdisciplinar creat l’any 2010 per donar formació en l’àmbit de l’ètica als professionals de la institució i per assessorar en la resolució dels possibles casos amb implicacions ètiques i deontològiques derivades de la labor assistencial proposant protocols d’actuació. Més de 125 professionals del Grup Sant Pere Claver han pogut gaudir de cursos formatius sobre: “Introducció a la bioètica” i “Deliberació en bioètica”.
El CEA està constituït per 11 membres professionals de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials i Lluís Artigues – Fundació Tutelar.
Per a més informació:
Descarrega’t el Codi Ètic
Fotografies Presentació Codi Ètic