07/04/17. Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, el Grup Sant Pere Claver ha inaugurat oficialment l’equipament integral de Cal Muns, un dispositiu que combina serveis de salut mental, socials i residencials per oferir atenció a persones socialment vulnerables, amb l’assistència del Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya Antoni Comín i la Tinenta d’Alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona Laia Ortiz, entre d’altres personalitats de la xarxa i el sector, professionals, usuaris i voluntaris del Grup. Més de 300 persones van assistir a la jornada inaugural.
A través d’un equip format per 100 professionals multidisciplinaris, Cal Muns ofereix atenció i resposta a les necessitats assistencials en salut mental comunitària, social i residencial de diversos col·lectius vulnerables posant especial èmfasi a la infància i l’adolescència en risc, joves i adults en situació d’exclusió social i persones que han estat en situació de sensellarisme. L’objectiu assistencial i d’intervenció social d’aquest dispositiu és oferir un acompanyament i un suport transversal a la persona per fomentar la seva autonomia, posant-la al centre de les decisions perquè intervingui en el seu procés de rehabilitació i recuperació cap a una major autonomia (fotografies inauguració).
Cal Muns és un edifici de 6 plantes. La Planta baixa, primera i segona estan destinades als serveis de salut mental adreçats al territori (CSMA i CSMIJ) que gestiona la Generalitat de Catalunya, mentre que les altres quatre plantes són un dispositiu residencial per atendre persones en situació de sensellarisme amb problemes de salut mental. Aquest segon recurs residencial ha estat concertat per l’Ajuntament de Barcelona amb Sant Pere Claver- Fundació Serveis Socials.
La Tinenta d’Alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, ha remarcat durant la inauguració del centre que es tracta “d’un equipament de caire integral amb atenció a la salut mental i amb serveis residencials pioner a Catalunya i el conjunt de l’Estat, que permet donar resposta a l’increment de les necessitats d’assistència sociosanitària de persones vulnerables a la ciutat de Barcelona”.
“Volem curar però sobretot acompanyar a les persones més vulnerables, com són la infància i l’adolescència en risc i les persones en situació de sensellarisme” ha remarcat Pere Benito, President del Patronat de Sant Pere Claver, durant l’acte inaugural. Benito també ha afirmat “Cal Muns és un recurs d’atenció comunitària i monogràfica en salut mental, proper a les necessitats del territori i que lluita contra l’estigma”.
Per la seva banda, el Conseller de Salut Antoni Comín ha afirmat com Cal Muns és un clar exemple dels factors claus que permeten donar resposta a les necessitats que tenen les persones vulnerables: “col·laboració institucional i amb el tercer sector, projecte a llarg termini, model d’atenció que situa a les persones al centre amb un abordatge integral”. “Els determinants socials afecten a la salut mental, un àmbit que ha patit força necessitats” ha recordat Comín.
La infància i l’adolescència en risc
La cobertura en salut mental infantil i juvenil a Cal Muns es duu a terme des de 2015. A l’equipament actualment es desenvolupen 10 programes de salut mental i serveis comunitaris específics que faciliten una intervenció psicoterapèutica amb la finalitat de prevenir el desenvolupament de problemes de salut mental en l’edat adulta.
Al 2016 al CSMIJ de Sants-Montjuïc es van atendre 1.237 pacients, xifra que representa un increment important respecte el darrer any i un augment sostingut des de 2010 (fins a un 25% respecte el 2010). Entre els pacients atesos destaca, respecte la resta d’edats, una clara majoria de pacients adolescents els quals suposen el 63% de la població atesa.
Model pioner d’atenció sociosanitària per a persones sense llar
Les 4 últimes plantes de Cal Muns concertades per l’Ajuntament de Barcelona inclouen 45 places d’acolliment residencial d’inserció social, que van obrir les seves portes el passat mes de març. Es tracta d’un model d’atenció comunitària pioner a Catalunya per la seva combinació de recurs residencial i d’atenció sanitària per a persones en situació de sensellarisme amb problemes de salut mental.
La Residència Cal Muns és el resultat d’una aposta clara i estratègica per atendre dues qüestions urgents i, alhora, històricament força menystingudes: la salut mental i el sensellarisme. Això va en la línia dels objectius que s’ha marcat el Pla contra el Sensellarisme i el Pla de Salut Mental dissenyats per l’Ajuntament de Barcelona, i que són els primers projectes d’aquestes característiques que s’han fet mai.
Mitjançant aquest model es facilita un entorn substitutiu de la llar de caràcter temporal adaptat a les necessitats de suport individual que precisin les persones sense llar. La intervenció de l’equip professional i tècnic s’orienta a proporcionar una bona qualitat de vida als usuaris/es donant assistència en salut mental i cobrint les necessitats vitals bàsiques com eina principal per al desenvolupament social, la recuperació de l’autonomia personal i l’afavoriment de la inclusió social.
Els usuaris que hi vagin sempre seran derivats per un professional i hauran de ser persones ateses prèviament pels Centres de Serveis Socials de Barcelona (CSS), l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) o bé per un programa d’atenció a persones vulnerables. La intenció és que l’estada màxima sigui de dos anys com a màxim, tot i que per raons especials es podria prolongar.
Més informació:
Web Cal Muns
Web Residència Cal Muns
Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials
Sant Pere Claver – Fundació Sanitària