Menu Close

L’EAM, referent en una trobada internacional sobre delinqüència juvenil

20/07/2016. La delinqüència ha crescut a Europa i entre els joves ho ha fet especialment la severitat dels delictes, les taxes de reincidència i la violència. Les dues franges d’edat en què cal posar especial atenció són les d’entre 14 i 17 anys, i entre 18 i 25 anys.

El psicòleg i psicoterapeuta Jorge Tió, excoordinador de l’Equip d’Atenció al Menor (EAM) de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, va participar el passat 11 i 12 de juliol al taller “Delinqüència juvenil a Europa: la inclusió i la rehabilitació activa”, organitzat per la European Social Network (ESN) a Atenes (Grècia).

L’ESN agrupa a les persones que són clau pel disseny i la prestació dels serveis socials públics de tota Europa per aprendre uns dels altres i aportar la seva experiència i coneixements per la construcció de la política social eficaç.

“El taller va ser molt útil per tenir una visió de l’estat de l’atenció a adolescents i joves amb problemes amb la justícia en tot l’entorn europeu”, valora Tió sobre la trobada.

Al taller es van reunir experts de tota Europa i es van explicar altres models de països com Alemanya, Holanda, Romania, Grècia, Anglaterra, Escòcia, Irlanda del Nord, Finlàndia i Suècia.

Els models d’intervenció a Europa són molt diferents a cada país. Hi ha des d’un model de justícia, més basat en el dret penal, i altres models de benestar, que posen més l’accent en la rehabilitació, la prevenció i els drets humans.

El model depèn del marc legislatiu, la cultura assistencial i els recursos disponibles de cada país. Però els problemes són similars i els professionals s’enfronten a situacions multiproblemàtiques (familiars, socials, educatius i personals) que requereixen intervencions amb equips interdisciplinars”, resumeix Tió.

La tasca de l’EAM

Jorge Tió va parlar sobre la tasca de l’EAM a Catalunya, on ofereix assistència a joves a partir de 14 anys derivats des dels diferents àmbits d’actuació de la Direcció General de Justícia Juvenil i als adolescents i menors de 14 anys derivats per l’Equipo d’Atenció a Menor Inimputables (EMI-14) de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

“La nostra aportació va ser molt interessant perquè proposem un model elaborat en cooperació i intervenció interdisciplinària amb els serveis de justícia juvenil i de salut mental”, comenta Tió sobre la seva participació.

L’expert afegeix que també van aportar un model de comprensió psicològica de les motivacions subjacents a les conductes transgressores i dels cercles viciosos que es poden instaurar en la relació dels adolescents amb els seus entorns de vida. “Una comprensió que resulta fonamental per poder guiar i enfocar la intervenció”, comenta.

Els delictes amb major prevalença dins del conjunt de pacients que es visiten són provocats per actes de violència contra familiars i robatoris amb violència. El diagnòstic amb major prevalença és el trastorn d’adaptació seguit pels trastorns de conducta i els trastorns de personalitat.

Un altra dada interessant a ressaltar és que: “el 70% dels adolescents ha abandonat la secundària, només un 30% viu amb famílies on conviuen els dos progenitors i en un 20% dels casos ha existit maltractament o negligència familiar”. El 70% dels joves atesos són de nacionalitat espanyola, seguida de les joves emigrats d’Amèrica Llatina i el Marroc.

Més informació:

Cal Muns
C. Gavà, 70-72
08014 Barcelona
Tel. 93 490 46 22
eam@fhspereclaver.org
www.spcsalut.org/sm-menor 

T´ha semblat útil aquesta publicació?

Fes clic i puntua-la entre 1 i 5

Nota mitjana 0 / 5. Nombre de vots: 0

Cap vot fins ara, sigues el primer/a!

Si heu trobat útil aquesta publicació ...

Comparteix a les xarxes socials

Lamentem que aquesta publicació no us sigui útil!

Millorem aquesta publicació!

Explica'ns com podem millorar aquesta publicació?

Posted in Pere Claver Grup, Salut Mental

En construcció

En construcció


El Responsable del tractament és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb domicili al C.Vila i Vilà, 16 de Barcelona (08004), dpd@pereclaver.org. La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions de Pere Claver Grup. Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament. Més informació

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

En construcció

Ves al contingut