El proper 14 de novembre celebrem el XXè Aniversari de la col·laboració entre els diferents Equips Professionals de Justícia Juvenil i l’Equip d’Atenció al Menor de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària amb l’organització de la Jornada: “Adolescents en conflicte. Transgressió i responsabilitat” a les 15:45h al CCCB (també via twitter seguint el hashtag #JornadaAdolescents). Degut a la gran afluència de públic inscrit, es recomana arribar amb temps suficient d’antelació per a registrar-se.
Com veureu en el programa, hem plantejat les Jornades com una reflexió al voltant de la prevenció i dels canvis socials que, de manera tan vertiginosa, estem vivint en les últimes dècades.
L’adolescent del segle XXI
Els adolescents, amb la seva conducta transgressora i la seva recent estrenada capacitat de pensar èticament, interpel·len la societat. En el context dels múltiples i accelerats canvis que la família, l’escola i la societat en el seu conjunt estan experimentant, l’adolescent, que no entén de crisi més enllà de la pròpia, fàcilment posa en dificultats al món adult amb el seu comportament. Però, si es resisteix la pulsió autoritària, apareix l’oportunitat per a un diàleg que pot servir tant per augmentar la nostra comprensió sobre aquesta etapa evolutiva com per revisar les nostres actuals estructures socials.
D’aquesta reflexions, va sorgir la idea de convocar Lluís Duch i Luis Feduchi a una conversa oberta (II part de la jornada). Un intercanvi de mirades entre l’anàlisi penetrant que Duch realitza de la nostra vida quotidiana des de l’antropologia simbòlica, i el profund coneixement de l’univers adolescent que Feduchi ofereix des de la psiquiatria i la psicoanàlisi.
Aquesta trobada clausurarà al Pati de les Escultures del CCCB amb una copa de cava per celebrar el 20è aniversari que s’ha donat en l’assistència pública entre els sistemes de Justícia Juvenil i Salut Mental a través de l’Equip d’Atenció al Menor. L’EAM va iniciar la seva activitat a finals de 1993, fruit d’un acord entre els Departaments de Salut i Justícia de la Generalitat de Catalunya. Aquest equip ha estat col·laborant fins a la data amb els professionals de Justícia Juvenil en l’organització d’estratègies d’atenció interdisciplinària a menors denunciats al sistema de Justícia Juvenil, com a forma de respondre a problemàtiques complexes. La creació d’aquest Servei en el marc de la sanitat pública va ser un dels desenvolupaments que la reforma del sistema de Justícia Juvenil a Catalunya va propiciar a principis dels noranta. Catalunya va ser pionera en aquest tipus de reformes que la Convenció sobre els Drets de l’Infant (ONU, 1989) va impulsar en tots els Estats membres, creant-se així un cos de professionals altament especialitzats i que compten ja amb una dilatada experiència.