Nota de premsa

06/05/2019

30 estius d’educació sanitària en el lleure per adquirir hàbits saludables en infants amb asma o al·lèrgia

• Del 22 al 31 de juliol organitzem la 30ª edició de les Colònies per conèixer l’asma i l’al·lèrgia, un programa d’educació en la salut pioner a Catalunya i la resta de l’Estat

• Més de 2.300 infants han gaudit d’aquesta experiència que promou des del joc l’adquisició d’hàbits saludables per viure amb normalitat la malaltia

• L’asma és la patologia crònica més freqüent en l’edat infantil. A Catalunya afecta a un 10% de la població pediàtrica

Barcelona, 3 de maig de 2019. Amb motiu del Dia Mundial de l’Asma que se celebra el 7 de maig, Sant Pere Claver - Fundació Sanitària presenta la 30a Edició de les Colònies d’estiu per conèixer l’asma i l’al·lèrgia. Es tracta d’un programa d’educació sanitària en el lleure -únic a Catalunya i pioner a la resta de l’Estat- que des de la seva creació ha ajudat a 2.360 infants a conèixer a través del joc la seva malaltia i a donar-los eines perquè siguin més autònoms i afrontin amb normalitat la vida quotidiana.

L’asma és la patologia crònica més freqüent a l’edat infantil i a Catalunya es calcula que afecta un 10% de la població pediàtrica. Però és una malaltia agraïda segons afirma el Dr. Carles Lucas, Cap del Servei d’Al·lèrgia de Sant Pere Claver-Fundació Sanitària i impulsor i responsable de les colònies: “si tu la tractes bé, ella et tractarà bé a tu, ja que l’actitud de qui la pateix pot influir de manera determinant en l’evolució i per això és important conèixer-la”.

A les colònies també es promou l’aprenentatge a través del joc sobre què són les al·lèrgies doncs cada cop hi ha més nens i nenes al·lèrgics als aliments i és clau que coneguin quins són els elements al·lergògens, com evitar-los i com tractar les reaccions al·lèrgiques si es produeixen. “L’al·lèrgia afecta a un 25% de la població infantil i resulta primordial el seu coneixement”, recorda el Dr. Lucas.

Viure amb normalitat la malaltia a través del joc

L’objectiu de les colònies, dirigides a nens i nenes entre els 8 i els 14 anys amb asma o al·lèrgia, és demostrar que cap d’aquestes malalties no ha d’impedir fer una vida normal. Segons el Dr. Lucas “fer educació sanitària d’un pacient jove separats per una taula i una bata blanca no és la millor tàctica. Però si l’aprenentatge es planteja en forma de joc, s’aconsegueix una millor predisposició entre els infants i els resultats obtinguts són millors”.

L’aposta pel lleure a l’hora de fer educació sanitària permet no només aprendre allò necessari sobre la malaltia, sinó també gaudir de tot el que defineix qualsevol colònia d’estiu: el treball en equip, l’autonomia personal, la creació de vincles entre els infants participants, el contacte amb la natura o l’adquisició d’hàbits saludables.

L’equip de monitors i monitores de les colònies està constituït tant per professionals sanitaris del Servei d’Al·lèrgia –metge i infermera - com per monitors especialitzats que van participar de petits en alguna o algunes de les edicions de les colònies. La formació i la trajectòria vital de l’equip pedagògic permet garantir un programa d’educació sanitària a través del joc, impulsat des de l’experiència com a pacients i la formació en salut i educació en el lleure.


[Veure cartell]
 

Reconegudes amb el Premi Jaume Suñol Blanchart

Aquesta iniciativa de Sant Pere Claver Fundació Sanitària ha estat guardonada amb el premi Jaume Suñol Blanchart de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears “per anar dirigit a una població especialment en situació de vulnerabilitat que es pot beneficiar d’una informació científicament contrastada sobre la seva malaltia”.

Enguany les Colònies per conèixer l’asma i l’al·lèrgia tindran lloc del 22 al 31 de juliol a la casa de colònies L’Armentera situada en el terme municipal de l’Esquirol (Osona).

Servei d’Al·lèrgia

El Servei d'Al·lèrgia de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària compta amb una trajectòria de 38 anys d'història i es caracteritza per oferir al Servei Català de la Salut un tipus d’assistència en el que prima l'atenció personalitzada del pacient i el tracte humà per ajudar-lo a millorar la seva qualitat de vida.

El servei manté la seva llarga tradició docent i d'educació en salut a la ciutadania.

Més informació:

Contacte per a mitjans:

C. Mèxic 17, planta 3. 08004 Barcelona  |   Tel. 93 826 84 49
comunicacio@fhspereclaver.org  |   www.santpereclaver.org